Μοναστήρια εν ενεργεία

Ιερή Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Δομιανοί.

Από τον πρώτο καλόγερο της μονής της, τον Δαμιανό, ίσως να προέρχεται το όνομα του χωριού από παράφραση του. Χωριό του πρώην δήμου Κτημενίων.

Ιερή Μονή Μεταμόρφωσης Του Σωτήρα. Βράχα

Η ιστορική μονή της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρα στη Βράχα. Ανακαινίσθηκε το 1745, οι δε άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και εικόνες της χρονολογούνται από το 1663. Λειτούργησε σχολείο αλλά και σαν χάνι στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ιερή Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας. Προυσός.

Αφιερωμένη στην Απόδοση Της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου. Η μονή Προυσού, οφείλει το όνομα της στη θαυματουργό Εικόνα της "Κυράς της Ρούμελης", της Παναγίας Προυσιώτισσας, ή "Μπουρσιώτισσας όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που η παράδοση τη συνδέει με την Εικονομαχία Θεοφίλου (829-842).

Μετόχι Αγίου Νεκταρίου Ιερής Μονής Τατάρνας. Καρπενήσι.

Ησυχαστήριο της Μονής Τατάρνας σε υψόμετρο 1060 μ στην κορυφή της πόλης του Καρπενησίου.

Μετόχι Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας Ιερής Μονής Τατάρνας. Νέο Μικρό Χωριό

To Ησυχαστήριο Μοναζουσών της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στο Νέο Μικρό Χωριό, ανεγέρθηκε το 1973. Είναι Μετόχι της μονής Τατάρνης.

Μονή Γέννησης Της Θεοτόκου (Στάνα) Επινιανών.

Η Παναγία η "Στάνα" ή "Σίκας", χτισμένη στα μέσα του 17ου αιώνα αφιερωμένη στη Γέννηση Της Θεοτόκου, η προστάτιδα της Στάνης, απ' όπου προέρχεται το όνομά της. Στα μέσα του 19ου αιώνα είχε περιουσιακά στοιχεία βοσκότοπους με 800 γιδοπρόβατα.

Μονή Παναγίας Τατάρνας

Ἡ Ἱερὰ Πατριαρχικὴ καὶ Σταυροπηγιακὴ Μονὴ Τατάρνης (ἢ Τετάρνης) εἶναι ἀπὸ τὰ πιὸ ἱστορικὰ μοναστήρια τῆς Στερεᾶς Ἑλλάδας, στὴν περιοχὴ τῆς Εὐρυτανίας.