Θρησκευτικά μνημεία

I.N. Αγίας Παρασκευής. Μηλιά Σελλών.

Το κέντρο της Μηλιάς δεν βρίσκονταν στην σημερινή της θέση, αλλά λίγο νοτιότερα. Εκεί υπάρχουν σημάδια σπιτιών, τα οποία διαμορφώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων σε χωράφια. Εκεί επίσης βλέπουμε καθαρά και τα απομεινάρια της εκκλησίας του χωριού, της Αγίας Παρασκευής.

Άη Γιώργης Καστρακίου Τοπολίανων

Δυτικά του Καστρακίου στα 1100 μέτρα ακτίνα, βρίσκεται το παλιό κατεστραμμένο από πυρκαγιά εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, θύμα του εμφυλίου πολέμου, το οποίο και έκτοτε εγκαταλείφτηκε και ξεχάστηκε.

Αντιπροσωπευτικός ναός - μνημείο τεσσάρων κατεστραμμένων εκκλησιών. Άγραφα.

Άγραφα. Αντιπροσωπευτικός ναός - μνημείο τεσσάρων εκκλησιών δίπλα στη πλατεία, Του Χριστού, Της Παναγίας, των Αγίων Ταξιαρχών και των Αγίων Θεοδώρων, που καταπλακώθηκαν το 1878 μετά από καθίζηση του εδάφους γύρο από το χώρο ανέγερσης.

Ασπρόπυργος “Ανδράνοβα”. Γενέτειρα του Αγίου Ρωμανού.

Γενέτειρα του Αγίου Ρωμανού, που μετά από φρικτά βασανιστήρια και εξευτελισμούς, μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού στις 5 Ιανουαρίου του 1694 στην Κωνσταντινούπολη. Βόρεια του χωριού, βρίσκεται ο ναός που χτίστηκε στην μνήμη του από τους σημερινούς συχωριανούς του.

Γενέτειρα εθνομάρτυρα πατέρα Δημήτριου Βαστάκη. “Δολιανά” Στουρνάρα.

Μαρτύρησε στις 24 Δεκεμβρίου του 1942 με άλλους δώδεκα εθνομάρτυρες στο Μικρό Χωριό, σε αντίποινα για τις απώλειες στη μάχη της 18ης Δεκεμβρίου. Στις 23 Δεκεμβρίου μαζί με άλλους συγκρατουμένους τους πήγαν στο Μεγάλο Χωριό.

Γρανίτσα. Γενέτειρα του Αγίου νεομάρτυρα Μιχαήλ.

Γενέτειρα του νεομάρτυρα Μιχαήλ (Μαυρουδή) που μαρτύρησε το 1544 στη Θεσσαλονίκη διά πυρός. Η μνήμη του γιορτάζεται την Πέμπτη της Διακαινησίμου Εβδομάδας, στον μεγαλοπρεπή ενοριακό ναό του χωριού που έχτισαν προς τιμή του.
Ο Βίος του Αγίου Μιχαήλ

Ερείπια Ι.Ν. Οσίου Φαντίνου

Πριν την είσοδό μας στους Στάβλους, βρίσκεται η τοποθεσία "Φαντίνου", όπου συναντάμε ερείπια κτίσματος. Καμία γραπτή ή προφορική αναφορά δεν υπάρχει ώστε να μάθουμε περί τίνος πρόκειται.

Ι.Ν Αγίας Παρασκευής. Μπέσια

Η Μπέσια, όπως και η Κύφος, έρημα φαντάσματα του παρελθόντος χρόνου. Βρίσκεται στη επικράτεια του νομού Καρδίτσας από το 1974 και μετά. Αγραφιωτοχώρι κι αυτό, με μεγάλη έκταση που απλώνεται στη νότια πλευρά του Παπαδημήτρη (1930 μ.) με το Παλιοχώρι του.

Ι.Ν. Αγίας Βλαχέρνας. Αγία Βλαχέρνα "Ερκίστα"

Κατά τα πρώιμα χρόνια του Βυζαντίου λέγονταν Χρυσούπολη. Στη σύντομη κάθοδο των Σλάβων ονομάστηκε Ερκίστα μέχρι και το 1930 όπου μετονομάστηκε σε Αγία Βλαχέρνα. Οι κάτοικοί της που μετανάστευαν στην πόλη, επηρεασμένοι από το θαύμα της Παναγίας των Βλαχερνών, έδωσαν το όνομα στο χωριό τους.

Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής. Χρύσω

Στο πίσω μέρος του ιερού της Αγίας Παρασκευής, ανακάλυψαν πρόσφατα σε έργα ανακαίνισης, οστεοφυλάκιο, που παραπέμπει σε παλαιό μοναστήρι.

Σελίδες